Amos Rex – uusi taidemuseo Helsingin sydämessä

Taidemuseo Amos Rex avautuu yleisölle 30.08.2018. Amos Rex on rakennettu Helsingin keskustaan Lasipalatsiin ja linja-autoasema-aukion alle. Amos Rexin avautuminen on yksi merkittävimmistä tapahtumista kulttuurin alalla Suomessa vuosiin. Amos Rex koostuu uudesta, modernista museorakennuksesta, sekä huolellisesti korjatusta funkkistalo Lasipalatsista. Uudet, 2 107 neliömetrin näyttelytilat on louhittu lasipalatsin aukion alle. Kokonaisuuteen kuuluu myös elokuvateatteri Bio Rex. Rakennuskompleksin sekä peruskorjauksen on rahoittanut Amos Anderssonin säätiö.

Kansanedustaja, päätoimittaja ja mesenaatti Amos Anderson perusti Föreningen Konstsamfundet -säätiön vuonna 1940 ja testamenttasi koko omaisuutensa säätiölle. Konstsamfundet ylläpitää Amos Andersonin taidemuseota Helsingissä ja Kemiönsaaressa. Helsingissä taidemuseo on nyt Amos Rex. Amos Andersonin residenssi osoitteessa Yrjönkatu 27 ollaan avaamassa uudelleen kotimuseona lähivuosina.

Museon suunnittelun lähtökohtana on ollut se, että museo olisi mahdollisimman avoin, läpinäkyvä ja mukautuisi osaksi kaupunkia samaan tapaan, kuin kirjastoja on viime vuosina suunniteltu. Tavoitteena on ollut mahdollisimman ainutkertainen paikka oleskeluun ja tapahtumiin. Pihalla olevat kummut, jotka ovat osa maanalaisen uuden näyttelytilan kattorakennelmaa, ovat herättäneet huomiota paitsi kaupunkilaisissa, myös ulkomaita myöten. Etenkin se, että yleisö pääsee pihalle myös yöaikaan, ja voi kiipeillä, laskea mäkeä tai rullalautailla kumpujen päällä on herättänyt kiinnostusta. Museon sisäänkäynti on Lasipalatsissa, josta laskeudutaan maanalaiseen pääaulaan ja siitä edelleen näyttelytiloihin, jotka ovat maan päällekin näkyviä teräsbetonisia kupoliholveja. Museokompleksin taustalla Turun kasarmin talousrakennus vuodelta 1833 täydentää korttelin arkkitehtuurin kolmelta eri vuosisadalta.

Amos Rexin avajaisnäyttely on teamLab-kollektiivin näyttely “Massless”. TeamLab on japanilainen taiteilijaryhmä, joka on perustettu Tokiossa 2001. Siihen kuuluu noin 500 taiteilijaa. Ryhmän taivoite on “todellisuuden uudelleenmäärittäminen”. Ryhmä luo digitaalisia installaatioita, joihin katsoja ikäänkuin uppoaa sisään. Teokset ovat käytännössä animaatioita, jotka heijastetaan videoprojektoreilla katsojan ympärille. Näyttelysaleissa pyörii viisi teosta, joista kolme on ollut jo aiemmin näyttelyissä muualla. Suurimpaan näyttelysaliin teamLab valmisti uuden “Vortex of Light Particles” -teoksen, joka hyödyntää salin koko pintaa. Näyttely on teknisesti poikkeuksellisen haastava, ja toteutetaan yhteistyössä Epsonin, maailman suurimman projektorinvalmistajan kanssa.

TeamLab -näyttelyn myötä työpaja Studio Rexissä tutustutaan maalaamisen rentouttavaan vaikutukseen. Lähtökohtana pajassa on teamLabin “Enso”-teos, joka tarkoittaa ympyrää.