Ateneumin talven päänäyttely esittelee viime vuosisadan suomalaista kaupunkielämää

Ateneumin tämän talven päänäyttely on nimeltään Kohtaamisia Kaupungissa – Suomalaista taidetta 1900-luvulla. Näyttely esittelee 1900-luvun kaupungistumista Suomessa sekä ihmisten arkea ja elämää kaupungin kaduilla. Esillä on harvoin näyttelyissä olleita Kansallisgallerian teoksia, ja näyttelyssä esitellään yli 80 taiteilijaa ja 300 teosta. Näyttely kertoo Suomen muutoksen 1900-luvun alun agraariyhteiskunnasta muuttoliikkeen myötä tapahtuvaan kaupungistumiseen. Aiheina teoksissa on tavallinen elämä ja arki, sekä muoti, yöelämä, ravintolat ja kahvilat sekä elokuvat.

Näyttelyssä esillä on maalauksia, grafiikkaa, piirroksia sekä veistoksia sekä taiteilijoita eri vuosikymmeniltä.

Markus Collin (1882 – 1966) oli virkamiesperheen poika, joka suoritti oikeustieteen alustavia opintoja, kunnes vuonna 1903 meni Suomen Taideyhdistyksen piirustuskouluun. Hän kävi Ranskassa opintomatkalla 1905-1906 ja hänen näyttelydebyyttinsä oli 1907 Suomen Taiteilijain näyttelyssä.

Helene Schjerfbeck (1962 – 1946) lienee tunnetuimpia suomalaisia taiteiljoita sekä kotimaassa, että maailmalla. Nelivuotiaana Schjerfbeck kaatui portaissa, ja hänen lonkkansa murtui. Tämän vuoksi hän ontui koko ikänsä, mikä vaikutti suuresti koko hänen loppuelämäänsä. Hän aloitti taiteen opiskelun jo 11-vuotiaana 1873 Suomen Taideyhdistyksen Piirustuskoulussa, josta valmistui 15-vuotiaana 1877. Schjerfbeck teki urallaan valtavan määrän modernistisia taideteoksia, ja oli jo eläessään maineikas taiteilija, joka inspiroi uusia maalareita sukupolvesta toiseen. Yksityiselämässään hän kohtasi suuria vastoinkäymisiä, ja oli varsin hauras ja kivulloinen, sekä tiettävästi myös masentunut.

Olli Lyytikäinen (1949 – 1987) oli itseoppinut suomalainen pop-taiteilija. Hän oli syntyisin Heinävedeltä, ja perhe muutti pääkaupunkiseudulle 1961. Lyytikäinen pyrki Kuvataideakatemiaan, mutta kun ei päässyt, ei enää toiste yrittänyt, vaan aloitti työn mainospiirtäjänä. 1970-luvun alussa hän alkoi myös kuvittaa yleisradion julkaisuja sekä mm Pirkka-lehteä. Hän opetti myös valokuvausta taideteollisessa korkeakoulussa 1981- 1982. Lyytikäinen sai runsaasti tunnututsta kuolemansa jälkeen järjestetyissä näyttelyissä. Helsingin Sanomissa hänen sanottiin olleen “tähti ylitse muiden aikalaistaiteilijoiden”.

Tove Jansson (1914 – 2001) tunnetaan parhaiten muumeistaan, mutta katsoi olevansa ensisijaisesti taidemaalari. Hän opiskeli maalausta ja grafiikkaa sekä Tukholmassa että Ateneumissa. Hän osallistui useisiin näyttelyihin jo vuonna 1936 ja 1940 – 1950 luvuilla hän teki useita monumentaalitöitä lasimaalauksista monimetrisiin öljymaalauksiin ja seinämaalauksiin. Muun muassa Auroran lastensairaalan seinillä on Tove Janssonin seinämaalauksia. Hänen myöhemmällä iällä tekemänsä teokset olivat nonfiguratiivisia, muuta niissä oli aina joku tunnistettava lähtökohta.