David Hockney on Taidehallin syksyn taiteilija

Taidehallin syksyn näyttelyssä esitellään David Hockney, joka on kuuluisin ja suosituin brittiläinen 1900-luvun taiteilija. Hockney on ällistyttävän monipuolinen taiteiljia, joka käyttää suvereenisti eri tekniikoita yhdessä ja erikseen luodakseen kiehtovia, henkilökohtaisia töitään, joissa seikkailevat usein hänen perheensä ja ystävänsä sekä paikat, joilla on hänelle syvempi merkitys. Hänen ilmaisunsa on uudistunut jatkuvasti, mutta hänen aiheensa ovat aina yhtä henkilökohtaisia.

Hockney syntyi 1937 Bradfordissa Englannissa. Hän aloitti taidekoulutuksensa Bradfordin taidecollegessa ja jatkoi Royal College of Artissa Lontoossa. Sieltä hän valmistui 1962.

Hockney on asunut ja työskennellyt suurimman osan elämästään Kaliforniassa, jossa uima-allas on ollut yksi h

änen suosikkiaiheistaan. Hän työskenteli ja opetti Yhdysvalloissa ajoittain jo 60-luvulla ja muutti sinne pysyvästi 1978. Hän saavutti kansainvälisen menestyksen varsin nuorena, ja vaikka hän itse sanoo, ettei ole pop-taiteilija, häntä pidetään silti lajin uranuurtajana.

Hockneyn aloittessa uransa hänellä oli jo koulutus useisiin taiteen lajeihin ja hän käyttääkin eri tekniikoita mestarillisesti yhdessä ja erikseen. Hockney aloitti pop-taiteen aikakauden Englannissa, ja kun hän jo varhain muutti Kaliforniaan, hänen tekniikkansa muuttui perinteisemmäksi ja hän maalasi merta, taivasta, aurinkoa ja nuoria kauniita miehiä upealla naturalistisella tyylillä keskittyen valon kuvaamiseen vedessä ja iholla. Tuolloin hän siirtyi myös öljyväreistä akryylivärien käyttöön.

Hockney on loistava piirtäjä, ja erinomainen graafikko, ja hän onkin kaivertanut muun muassa kuvituksia Grimmin satuihin sekä esimerkiksi omakuvan “Myself and my heroes” 1961, jossa hänen lisäkseen esiintyvät Walt Whitman ja Mahatma Gandhi . Useat hänen litografioistaan esittävät kuitenkin hänen ytäviään.1970-luvulla hän niitti mainetta myös lavastussuunnittelijana ja teki lavastuksia esim. New Yorkin Metropolitan -oopperasaliin. Hän innostui tuolloin myös valokuvauksesta ja teki muun muassa kubistisia polaroid-kollaseja ottamalla samasta kohteesta useita kuvia eri kuvakulmista ja eri aikaan.

Myöhemmin hän on uutterasti tehnyt taidekokeiluja mm laserprintterillä, tietokoneohjelmilla ja iPadilla, ja hän on myös tehnyt taidefaxeja ystävilleen. Nykyisin hän maalaa valtavia luontoaiheisia akryylimaalauksia. Hockney on myös yksi maailman parhaiten tienaavista elossa olevista taiteilijoista, sillä yksi hänen taulunsa “Portrait of an Artist (Pool with Two Figures)”, joka on maalattu 1972, on menossa kaupaksi 62 miljoonan punnan hintaan.