Hagelstam & Co on suomalainen huutokauppakamari osoitteessa Tehtaankatu 27 ja 36. Hagelstamin Huutokaupat on perustettu 1979, ja se keskittyy huutokauppaamaan taidetta kaikissa muodoissaan. Olipa kyseessä maalaukset, veistokset tai design-esineet ja korut, yritys myy niitä huutokaupoissaan joskus ennätyshinnoin, joskus hyvinkin edullisesti. Huutokauppaan ei ole pääsymaksua, ja kuka tahansa voi tulla huutamaan esineitä. Hagelstamilla tarjotaan neuvoja ja ohjeita sekä kokeneille myyjille ja ostajille, että aloittelijoille. Huutokaupassa ei ole ostopakkoa, paikalle voi alkuun tulla vaikka vain seuraamaan ja katselemaan, sekä nauttimaan huutokaupan tunnelmasta.

Myynti huutokaupassa

Jos haluat myydä esineen huutokaupassa, ota yhteys Hagelstamin arvioijiin. Varaa aika ja ota esineesi mukaan arviointia varten. Asiantuntia arvioi, mikä mahdollinen lähtöhinta huutokaupassa olisi. Huutokauppoja on joka kuukausi, joten et joudu odottamaan pitkää aikaa. Mikäli esine otetaan huutokauppaan, tehdään siitä myyntisopimus. Suuntaa-antavan, alustavan arvion esineestä voi saada myös kuvan perusteella sähköpostitse. Arviointi on ilmainen. Koruja ei arvioida lainkaan kuvan perusteella. Myyntisopimuksen syntyessä sovitaan, missä huutokaupassa esine myydään. Myyjä maksaa provision toteutuneen huutokaupan jälkeen.

Ostaminen huutokaupassa

Kaikki esineet ovat nähtävissä luettelossa ja toimitiloissa noin viikkoa ennen huutokauppaa. Ennakkotarjouksia verkossa voi jättää verkkosivuilla, joilla voi myös seurata muiden antamia tarjouksia. Verkossa annetutu tarjoukset siirtyvät vasarahuutokaupan alettua ja asikaspalvelu tarjoaa korkeipaan tarjoukseesi saakka. Hagelstamin huutokaupat myös striimataan, ja vasarahuutokauppaan voit rekisteröityneenä osallistua myös online koko huutokaupan ajan. Salissa tarjotaan huuotnumeroiden avulla. Ennen huutokauppaa tai sen aikana lunastetaan henkilökohtainen huutonumero henkilökunnalta. Huutonumeroa nostamalla korotetaan meklarille tarjousta, ja näin jatketaan, kunnes vain yksi tarjoaja on jäljellä. Ostaja maksaa vasarahinnan päälle huutomaksun, ja jos kohteelle on tekijänoikeusmaksu, lisätään se vielä päälle. Tuolloin huutomaksu on yhteensä 27,82%, mikä kannattaa ottaa huomioon tarjotessa. Voit viedä ostamasi esineen heti maksun jälkeen. Voit maksaa kortilla tai tilisiirrolla, mutta Hagelstamilla ei käy käteinen. Lisäksi esineen mahdollisen kotiinkuljetuksen maksaa ostaja.

Muita palveluita

Hagelstam järjestää taiteen koulutuskursseja ja -matkoja, ja saat myös opastusta kansainvälisistä taidemarkkinoista. Hagelstamilla on myöskin arviointipalvelu perunkirjoituksia ja vaikkapa vakuutusta varten.