Kalligrafia + graffiti = Calligraffiti

Maailman suurin calligraffititeos valmistui 2015 Moskovan Punainen Lokakuu -tehtaan katolle. Teos on 1625 neliömetrin kokoinen ja näkyy kokonaisuudessaan kunnolla vain korkealta ilmasta.

Teoksessa yhdistyvät calligrafia ja graffiti, ja calligraffiti onkin nyt kuuma uusi taiteenlaji. Tyyli on alunperin hollantilaistaiteilija Niels Shoe Meulmanin luoma.

Teoksen on luonut venäläisen taiteen uusi, kuuma nimi Pokras Lampas. Pokras Lampas on oikealta nimeltään Arseny Pyzenkov, ja syntynyt Moskovan lähellä Kyrolevin kaupungissa vuonna 1991. Lampas aloitti graffitimaalarina, mutta kiinnostui kalligrafiasta ja eri kirjasintyypeistä, kuten fraktuurasta ja goottilaisista kirjasimista. Hänen työnsä ovat jännittävällä tavalla itämaishenkisiä ja tuovat mieleen hindulaiset mandalat tai arabialaiset mosaiikit.

Uran nousu on ollut huikeaa, Lampas on jo muutaman vuoden aikana ehtinyt tehdä yhteistyötä muun muassa Niken, Pirellin ja Lamborghinin kanssa. Hän on myös itse luonut uuden taiteenlajin, jota kutsuu calligrafuturismiksi. Viime vuoden töistä mainittakoon kultainen calligraffiti muotitalo Fendin pääkonttorin kattoon. Calligraffitissa löytyy graffitin tapaan luettavissa olevia viestejä, kuten “rajoittamatonta taidetta, pelotonta toimintaa.”

Lampas ajattelee olevansa edelleen ennen kaikkea katutaiteilija: Graffitia voi ajatella alakulttuurina, mutta se on samalla tekniikka, jolla voi ilmaista itseään. Yhtä hyvin voi työskennellä kadulla, tai työstää samalla tekniikalla kaupallista taidetta jollekin brändille.

Lampasin töistä huomaa venäläisen taiteen kokeellisen kultakauden vaikutteita, kuten 1900-luvun alun venäläisten avantgardistien käyttämää typografiaa. Tosin Lampas itse kokee olevansa mieluummin kansainvälinen, kuin venäläinen taiteilija. Hän ottaa vaikutteita myös musiikista ja hän on myös ottamassa haltuun uutta teknologiaa, kuten virtuaalitodellisuutta sekä lisättyä todellisuutta. Instagramissa hänellä on satoja tuhansia seuraajia.

“Dualism” on Lampasin uusin teos, ja syntyi aivan äskettäin Pietarilaisen Wynwood-hotellin tilaustyönä. Hotellin sisäpihalla olevassa palomuurissa sijaitseva muraali on 250 neliömetrin kokoinen, joka on poikkeuksellista jo siksi, että Pietarin ydinkeskusta on suurimmaksi osaksi tarkoin suojeltu. Hotelliketju haluaa myös tukea uudenlaista venäläistä nykytaidetta. Lampas haluaa saada aikaan keskustelua siitä, miten nuoret taiteilijat saisivat enemmän tilaa teoksilleen, ja samalla kunnioittaa Pietarin kulttuuria. Muraalin tekeminen oli myös teknisesti varsin haastavaa, koska sen alapuolella on lasikatto. Pokras Lampasin seuraava suunnitelma on laaja näyttely, mahdollisesti Yhdysvalloissa.

ADD YOUR COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *