Kiasma on valtion omistama nykytaiteen museo, joka on osa Kansallisgalleriaa. Kiasman tehtävänä on kerätä ja tehdä tunnetuksi nykytaidetta. Kiasma järjestää omien teoksien näyttelyita, kiertäviä näyttelyitä sekä erilaisia tapahtumia ja esityksiä.

Historia

Kiasman rakennus valmistui Helsingin keskustaan keskeiselle paikalle 1992. Kiasman suunnittelija on Yhdysvaltalainen arkkitehti Steven Holl. Rakennus herätti aikoinaan runsaasti huomiota, myös negatiivista uudenlaisen arkkitehtuurinsa vuoksi. Lisäksi rakennuksessa oli alkuvuosina jonkin verran teknisiä ongelmia, joista keskusteltiin vilkkaasti mediassa ja yleisöpalstoilla.

Arkkitehti Steven Hollia kiehtoi suomalaisen luonnonvalon elävyys eri vuodenaikoina. Kiasman kaikki pinnat on suunniteltu valoa ajatellen, ja myös rakennuksen keinovalot mukailevat luonnonvaloa. Kiasma on yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksia. Vuonna 2016 Kiasma oli Suomen toiseksi suosituin museo, jonka kävijämäärä oli yli 300 000.

Arkkitehtuuri

Kiasman pääsisäänkäynti on Mannerheimin patsaan vierellä. Suunnittelun lähtökohtina on ollut ajatus zenmäisestä rauhasta sekä inhimillisestä mittakaavasta. Portaikot ja käytävät kaartuvat eri tavoin ja johdattavat katsojan halki Kiasman. Näyttelytilat ovat neljässä kerroksessa, ja arkkitehti on pitänyt yhtenä rakennuksen lähtökohtana ihmisen katseen korkeutta. Lisäksi tilojen mitoitus perustuu arkkitehtuurissa ja taiteessa klassiseen kultaiseen leikkaukseen. Kiasmasta löytyy näyttelytilojen lisäksi teatteri ja kirjasto, paja taiteen tekemistä varten, kauppa ja ravintola.

Kokoelmat

Kiasman kokoelmissa on noin 8000 teosta. Niitä ostetaan lisää gallerioista, taidenäyttelyistä ja suoraan taiteilijoilta noin sadan teoksen vuosivauhtia. Hankinnoista päättää museonjohtaja hankintalautakunnan käsittelyn jälkeen. Kiasma saa taidetta myös lahjoituksena. Kiasma keskittyy keräilyssään vahvasti kotimaiseen ja pohjoismaiseen nykytaiteeseen.

Näyttelyt

Kiasmassa järjestetään vuosittain useita näyttelyitä. Näistä ARS on suurin kansainvälinen nykytaiteen näyttely, ja on järjestetty Kiasmassa vuodesta 2001. Kiasman omista kokoelmista kootaan vuosittain teemallinen kokoelmanäyttely ja omia kokoelmia käytetään myös osana kiertäviä näyttelyitä. Tämän vuoden näyttelyyn on koottu Itämeren alueen nykytaidetta Virosta, Latviasta, Liettuasta, Puolasta, Venäjältä ja Suomesta.

Kiertäviä näyttelyitä on vuosittain muutamia. Tämän vuotisista mainittakoon parhaillaan avoinna oleva brittitaitelilja Grayson Perryn upea näyttely, joka tuo Suomeen lähes viisikymmentä Perryn teosta. Grayson Perry (s. 1960) on nyky-yhteiskuntaa ja brittiläistä kulttuuria töissään terävästi kommentoiva taiteilija ja käsityöläinen. Kiasmassa nähdään Perryn tekemiä valtavia seinävaatteita, keramiikkaruukkuja, valurautaisia veistoksia sekä taiteilijan itse kustomoiman moottoripyörän.