Noora Geagean videoteos kertoo suomalaisesta sisusta ja loputtomasta puurtamisesta

Noora Geagea on suomalainen kuvataiteilija ja ohjaaja, joka on kotoisin Helsingistä. Hän on suorittanut valokuvauksen maisterintutkinnon Lontoon University Of Arts-yliopistosta vuonna 2009. Hän on paitsi valokuvaaja, myös ohjaaja, tuottaja, ja hän on myös näytellyt.

Geagean teoksia on tällä hetkellä nähtävänä Mäntän kuvataideviikoilla, ja hänen töitään on ollut esillä viime aikoina myös Camden Arts Centressä Lontoossa, Weserburgin modernin taiteen museossa Bremenissä, ARTag galleriassa Helsingissä ja Salon Dahlman galleriassa Berliinissä.

Noora Geagean taideteokseen “STRUGGLE” Untitled saattoi joku kiinnittää huomionsa, kun taiteilija Jari Sillanpää kertoi toimittajille huumeoikeudenkäyntinsä vaiheista Helsingin oikeustalon salin 209 edessä. Uutisvideon taustalla mies kompuroi puku päällä aallokossa ikuisesti. Aallot kaatavat hänet, mutta hän nousee ylös jatkaen matkaa sinnikkäästi.

Valtion taideteostoimikunta hankkii valtion kiinteistöihin taiteen, ja vastaa myös oikeustalon taidevalinnoista. Käräjäoikeudessa on esillä kaikkiaan 80 teosta. Sali 209 on huone, jossa käsitellään usein suuria ja paljon julkisuutta saavia oikeudenkäyntejä. Salin edessä kommentoidaan tapahtumia toimittajille varsin usein. Tuolloin taustalla näkyvällä ruudulla meressä kävelee pukumies, joka harppoo ikuisesti eteenpäin, kunnes suuri aalto tulee ja kaataa hänet. Mies märässä puvussaan nousee ylös uudelleen ja uudelleen ja lähtee puurtamaan eteenpäin vain jäädäkseen seuraavan aallon alle. Kävelijä on näyttelijä Niko Saarela, joka “STRUGGLE” -sarjan muissa osissa muun muassa soutaa jäisessä järvessä ja raahaa painavaa matkalaukkua läpi lumisen metsän.

Taideteostoimikunnan assistentti Marjo Saarinen ehdotti vuonna 2016 teosta sijoitettavaksi oikeussalin eteen, koska se kuvaa hänen mukaansa ikuista kamppailua ja sitkeyttä: Vastoinkäymisistä huolimatta henkilö nousee uudelleen ja uudelleen pystyyn ja jatkaa sitkeästi eteenpäin. Teoksesta tulee mieleen suomalainen sisu, joka saa ihmisen yrittämään uudestaan, vaikka joskus ehkä olisi jo järkevää keskeyttää ja miettiä toista keinoa tai luovuttamista.

Taiteilijalta itseltään kysyttäessä hän on mielissään sijoituspaikasta, jossa hänen mukaansa taistellaan päivittäin eri näkökulmista ja tapauksista. Geagea sanoo, että video on tarkoitettu vapaasti tulkittavaksi.

Oikeustalon video on kuuden minuutin mittainen, mutta alkaa alusta yhä uudelleen. Näin Niko Saarela vaeltaa meren ranta-aallokossa eteenpäin ikuisesti, samalla kun oikeudessa päätetään ihmisten kohtaloista.