Porin taidemuseon syksyn näyttelyt

Porin taidemuseo on nykytaiteeseen keskittynyt museo, joka on perustettu vuonna 1979. Se sijaitsee Porin Etelärannassa entisessä pakkahuoneessa, joka on peräisin 1860-luvulta. Taidemuseon laajennusosa rakennettiin maan alle, ja valmistui vuonna 2000 erikoisuutenaan paikalla tehdyissä arkeologisissa kaivauksissa löytynyt kivikellari 1640-luvulta.

Porin taidemuseon peruskokoelma perustuu professori Maire Gullichsenin perustaman taidesäätiön kokoelmiin, joka on siirtynyt taidemuseon hallintaan, kun museotilat vuonna 1981 valmistuivat. Kokoelma on pääosin kotimaista taidetta sijoittuen vuosisadan vaihteesta 1980-luvun taiteeseen. Kokoelmassa on tällä hetkellä 535 teosta, joiden pääpaino on sotien jälkeisessä taiteessa.

Toisaalla, Porin kaupungin omaa taidekokoelmaa on kerätty vuodesta 1959, ja siinä on noin 2200 teosta, joista osa on kaupungin toimitiloissa esillä, osa taidemuseossa varastoituna tai näyttelyissä.

Museolla on lisäksi hallussaan useita tallennekokoelmia, joissa on yhteensä noin 1000 taideteosta. Taidemuseo teki Suomi 100-teon 2017 perustaessaan avoimen varaston, jolloin yleisö pääsee tutustumaan ennen piilossa olleisiin teoksiin.

Taidemuseon syksyn ohjelmistossa esitellään taiteilija Nasan Turin (s. 1974), turkkilaisperäisen Saksassa syntyneen taiteilijan teoksia. Näyttelyllään ” AGONY – Kamppailu” ottaa vahvasti kantaa yhteiskuntaan ja politiikkaan varsin ällistyttävällä, humoristisella otteella. Hän kannustaa ihmisiä nousemaan kamppailuun demokraattisten oikeuksien puolesta. Näyttelyssä on myös vahvasti esillä yksilön vastuu omasta käyttäytymisestään ja toimintansa eettisyydestä. Näyttelyssä on esillä valokuvia, veistoksia, videoita ja tilateoksia, sisältäen teoksia, joita ei ole nähty aikaisemmin. Nasan Tur käyttää teoksiensa lähtökohtana usein omaa kehoaan, ja hänen videoteoksiaan löytyy myös Youtubesta ja Vimeosta.

Muita museossa esillä olevia teoksia ovat esimerkiksi Timo Wrightin videoteos Ex Nihilo (2017) on esillä 14.10.2018 asti. Ex Nihilo on kokeellinen dokumentti elämästä ja kuolemasta ja ihmisen tavoitteista saada niitä kontrolloitua. Elokuva kertoo robotista, ihmisaivoja säilyttävästä laitoksesta, sekä kansainvälisestä kasvisiemenpankista. Wrightin elokuvia on esitetty kansainvälisesti yli 40 taidefestivaaleilla.

Émilie Brout & Maxime Marionin Lightning Ride (2017) on esillä lokakuun puolivälistä alkaen. Kyseessä on videoteos, jonka materiaalina on käytetty netistä löytyviä videoita, joissa ihmiset antavat vapaaehtoisesti ampua itseään etälaumauttimella. Vääristynein kasvoin kaatuvat ihmiset, joita avustajat ottavat vastaan, aiheuttavat mielikuvan uskonnollisesta ekstaasista tai oudosta hurmoshenkisestä rituaalista.