Taidekeskus Salmela on kesäajan avoimena oleva taidegalleria, joka sijaitsee upealla paikalla Mäntyharjun kirkonkylässä Pyhäveden rannalla. Miljöö on ihastuttava, kappale kauneinta Suomea puuhuviloineen, huvimajoineen sekä vehreine puutarhoineen. Näyttelytiloja Salmelassa on kaiken kaikkiaan n. 1000 neliömetriä. Vanhin näyttelytila, vanha pitäjäntupa Salmela, on rakennettu 1850-luvulla. Salmelan rannassa sijaitseva huvimaja Höijer toimii myös näyttelytilana. Lisäksi rannasta löytyy joka kesä uudistuva veistospuisto, joka on toteutettu veden päälle. Näyttely jatkuu noin 150 metrin päässä sijaitsevalla Domanderin näyttelyalueella, joka on kulttuurihistoriallisesti arvokas j

a sen rakennukset on otettu käyttöön sekä laajalti entisöity museoviraston ohjeiden mukaan. Miljööseen kuuluvat Apteekki- ja Postitalo, Palvelijan asunto sekä piha-aitat ja -rakennukset.

Maisemapuisto viehättävine huvimajoineen yhdistää Salmelan näyttelytiloja. Maisemapuistoon toteutetun lammen rannalta löytyvät arkkitehtien C. L. Engelin, Aino Marsion ja Wivi Lönnin suunnittelemat huvimajat. Puistoon on myös sijoitettuna Itä-Suomen rautatiehistoriaan liittyvä huvimaja sekä Robert Erikssonin suunnittelema huvimaja Huviksesi. Maisemapuistossa sijaitsee kahvila-ravintola Kesäheinä, joka toimii myös näyttelytilana ja jonka buffetista löytyy runsaasti paikallisten valmistajien tuotteita.

Miljööseen kuuluu myös 1820-luvulla valmistunut Mäntyharjun puukirkko, joka on toiminut myös Salmelan konserttitilana. Kirkko sijaitsee heti Salmelan päärakennusta vastapäätä.

Salmela on monitaiteellinen kokonaisuus, josta löytyy taiteenharrastajalle kaikkea: Kuvataidenäyttelyiden lisäksi Salmelassa on erilaisia tapahtumia, kuten konsertteja ja kuvataide- ja laulukilpailuja. Taidekeskus Salmela onkin enemmän koko kesän jatkuva taidefestivaali, kuin perinteinen galleria.

Taidekeskus Salmela on yksi suosituimpia taideretkikohteita, kävijöitä on jo vuosia ollut kesäkaudella yli 30000. Tämä on Suomen taidemaailmassa varsin merkittävä kävijämäärä. Salaisuutena lienee se, että Salmela tarjoaa yleisölle varmasti mukavan tapahtuman, joka ei sisällä ikäviä yllätyksiä: Tunnettuja taiteilijoita pursuavan kesänäyttelyn, jonka lisänä on lähes joka vuosi yleisöä erityisesti kiinnostava aihe. Näyttelyiden taiteilijat ovat laajalti tunnustettuja tekijöitä, joiden nimet tunnistetaan myös muualla kuin varsinaisissa taidepiireissä, sekä tuoreita nousevia taiteilijoita, joiden nimet kannattaa painaa mieleen. Kesän 2018 suurin konserttitapahtuma oli Arto Paju Big Band solistinaan Valtteri Torikka, joka veti katsomot täyteen.

Taidekeskus Salmelan ohessa toimii myös Vuohijärven luonto- ja kulttuuritalo, jossa järjestetään näyttelyitä ja konsertteja myös talvikaudella.

Taidekeskus Salmela juhlii 2019 30-vuotisjuhlavuotta, jonka ohjelma julkaistaan syksyn aikana.