“Ystävyydellä, Seppo Tamminen” Riihimäen Taidemuseossa.

Seppo Tamminen (1944 – 2012) syntyi Helsingissä, ja vaikka hänen isänsä halusi hänestä teknikkoa, hän aloitti uransa Stockmannin somistajana. Koulunkäynti ei häntä innostanut, ja värit ja piirtäminen taas kiinnostivat kovasti. Hän tuli tunnetuksi 1960-luvulla uniikeista koruistaan, kun hän innostui hippiliikkeestä, kasvatti pitkän tukan, ja ryhtyi luomaan messingistä ja pronssista koruja. Korut olivat näyttäviä, raskaita ja koristeellisia, ja niissä kukkivat suomalais-ugrilaiset, slaavilaiset ja kalevalaiset vaikutteet. Korut olivat jättimenestys, ja hän pääsi valmistamaan Boris Godynov -oopperan kaikki korut. Hänellä oli 60- ja 70 -luvun vaihteessa useita korunäyttelyitä Suomessa ja ulkomailla.

1970-luvun puolivälissä korutuotanto kuitenkin hiipui ulkomaalaisten halpatuotantokorujen tultua markkinoille. Seppo Tamminen vaihtoi piirtämiseen ja maalaamiseen, muutti Lopelle, ja perusti Järventaustan koululle taidekeskuksen. Taidekeskuksessa hän valmisti kurkistuskaappeja, jotka ovat laatikkoon rakennettuja mielikuvituksellisia pienoismaailmoja, joiden sisään voi kurkistaa.

1984 hän muutti monen muun taiteilijan kanssa Riihimäen lasitehtaan vieressä sijaitsevaan vanhaan Hyttikortteliin, jonka vanhoista työläisten asunnoista remontoitiin koteja ja ateljeita. Taidekeskusta Lopella hän piti auki kesäisin.

1990-luvun lopulla hän osti Santamäen Kartanon Lopen Launosissa. Kartano oli lähes purkukuntoinen, mutta hän remontoi siitä ihastuttavan kodin ja lähes aina ystäville avoinna olevan taidenäyttelyn. Kartano olikin kuin taideteos taideteoksessa, ja tiloissa huoneen värit yhdistyivät taiteeseen ja esineisiin.

Seppo Tammisen guassitauluista jokainen kertoo tarinan. Ne pursuavat yksityiskohtia ja vievät katsojan 1950-luvun Helsingistä Pietarin ja Moskovan kautta Lopen Launosiin. Hänen maalauksiaan onkin verrattu elokuviin, joihin voi sukeltaa kuin tarinaan, ja josta jokainen voi mielikuvituksessaan luoda oman tarinansa.

Guassi eli peiteväri tekniikkana antaa huomattavasti laajemman värikirjon kuin tavallinen vesiväri, antaahan se mahdollisuuden maalata vaalealla tumman päälle. Näin taidokkaalla kädellä syntyy lähes kolmiulotteinen vaikutelma. Siksi guassivärejä käytetäänkin paljon tarkkuutta vaativissa töissä.

Vuonna 2012 Seppo Tamminen sai Suomen Kulttuurirahaston Hämeen rahaston palkinnon elämäntyöstään.

Seppo Tammisen töitä on useissa yksityiskokoelmissa ja museoissa, ja hänen töitään on esitelty laajasti näyttelyissä kotimaassa sekä ulkomailla. Riihimäen taidemuseon syksyn näyttely “Ystävyydellä, Seppo Tamminen” esittelee Tammisen töitä laajasti 60-luvulta alkaen.